Интересни факти и рекорди за батут

Интересни факти за батутите засягат както самото обучение, така и историята на появата на това спортно оборудване. Има в историята на батутите и техните записи, както и значими имена.

Батутът е известен и като спортно оборудване, и като цирково оборудване, и като дизайн за игра и забавление на деца, а понякога и възрастни. Изглежда, че това не може да се знае за батутите за скачане, ако се различават по прост дизайн и всички положителни ефекти върху физическото и психическото здраве отдавна са обмислени и преразгледани. Оказва се, че има някои невероятни факти, за които по правило не всеки се досеща.
Необичайни факти от историята на батутите

Като начало си струва да се отбележи нещо необичайно от средновековието, свързано с модерното оборудване за скачане:

Първите прототипи на батутите са кожите на моржове, убити при лов сред ескимосите. С помощта на специални рамки кожите бяха опънати, членовете на племето здраво държаха платното, върху което хвърлиха джъмпера. Нещо подобно може да се намери сред северноамериканските индианци. Европейците пък се забавлявали да хвърлят човек на малка височина с помощта на одеяла.
Първият батут за скачане е направен през 1934 г. Американският гимнастик Джордж Нисен е много вдъхновен от това как въздушните акробати в цирка използват предпазна мрежа не само по предназначение, но и за изпълнение на различни трикове. Идеята му беше да използва подобен еластичен дизайн за тренировки. Заедно с треньора Джордж създава първия прототип на спортно оборудване.
От 2000 г. батутът е олимпийски спорт. Да, едва през 21-ви век скачането на този снаряд стана официално включено в списъка на летните игри. Интересното е, че на първите олимпийски игри в Сидни руските спортисти спечелиха златото.

Интересни факти за батут

Скачащият батут носи очевидни ползи както за деца с растящо тяло, така и за възрастни. При това тази полза се отнася не само за физическото здраве и способности – тренира се вестибуларният апарат, координацията на движенията, баланса, мускулите на краката и гърба, но и за психическото състояние – облекчаване на стреса, релаксация, отвличане на вниманието от проблемите. Ползите за психичното здраве се дължат преди всичко на факта, че скачането освобождава ендорфини. На батута тренират и космонавти и военни пилоти. В програмата за обучение на НАСА това е задължителен елемент от подготвителната програма.

Отделно трябва да се каже за комбинацията от скачане на батут с други дейности, по-специално със спорт. Испанците предложиха да се комбинират батут с волейбол и го нарекоха bossaball. Вместо под или пясък, както при плажния волейбол, се използва голям батут. Мрежата е опъната много по-високо и по време на играта са необходими не само сервиране, атаки и защита, но и демонстрация на акробатични каскади.
Грамоти и батути

Човек често се стреми да постигне не само съвършенство във всичко, но и да реализира максимума от възможности, като по този начин поставя световни рекорди. И батутите не са изключение в това отношение. Ето някои от рекордьорите:

Най-големият батут в света е приблизително с височината на 9-етажна сграда. Произведено в Полша от VIV Inflatables. Инсталирани в увеселителни паркове, привличащи вниманието на търсачите на силни усещания.
Най-големият подземен батут е Bounce Below („Скочи отдолу“). Това е атракция за деца и възрастни, разположена в пещера в град Blainau Festiniog в Уелс. Състои се от 3 батута за скачане, разположени на височина от 6 до 55 метра от дъното на пещерата.
Най-дългият скок в света е 1 час 45 минути. Рекордът е поставен от двама беларуски акробати през 2018 г. Предишният рекорд беше държан от британците. Спортистите скачаха без прекъсване в продължение на 105 минути и това, трябва да кажа, не е най-лесното нещо за мускулите.
Максималният брой обръщания във въздуха в един скок е 7 салта. Рекордът е поставен от 15-годишния Ернест Бренчли от Холандия. Според Ърнест човек може да направи 8 салта в един скок, но силно се съмнява в 9.

Класовете на батут позволяват на тялото да изразходва до 900 калории на час, т.е. Това е пълна аеробна кардио тренировка. Интересното е, че 10 минути скачане могат да заменят около 30 минути бягане. И ако не планирате да скачате професионално или не искате да скачате в името на укрепване, поддържане на здравето, тогава поне можете да закупите подходящо спортно оборудване за забавление и психологическо облекчение.

Може да ви хареса