Топ 5 рекорда с велосипед за всички времена

Велосипедът днес не е просто екологичен и мобилен транспорт, а култура и огромна общност. Докато някои колоездачи го използват като средство за придвижване, други тренират усилено, поставят си цели, предизвикват себе си и границите на човешките възможности. Нека поговорим за най-значимите рекорди в историята на колоезденето.

Ежедневен рекорд на разстоянието

Доста често се поставят рекорди за изминатото разстояние в рамките на един час. Само през 2015 г. те бяха три. Но със запис на изминатото разстояние на ден е по-трудно. Доставен е през 2015 г. и е издържал повече от 10 години преди това. Автор на рекорда е Кристоф Щрасър, който измина 941 километра за 24 часа. Така австрийският колоездач увеличи предишния рекорд с 60 км. За да направи това, той трябваше да върти педалите в продължение на 24 часа със скорост от 40 км / ч почти без да спира. Рекордът е поставен на велосипед Specialized на писта в швейцарския град Гренхен. Самият Кристоф призна, че е трудно да педали по цял ден, преди всичко психологически.

Максимална скорост

Холандецът Фред Ромпелберг беше най-бързият на планетата. През 1995 г. той успява да ускори мотора си до немислимите 268,83 км/ч. Това постижение стана възможно благодарение на автомобила отпред, прорязващ въздуха и образувайки „въздушен купол“. Велосипедът за това спортно постижение, включен в Книгата на рекордите на Гинес, е разработен от самия Ромпелберг. Апаратът имаше две системи с две големи и една малка звезда.

През 2018 г. американският колоездач Денис Мюлер-Коренек успя да ускори своя карбонов мотор със специални скорости до 295,6 км/ч. Вярно е, че първоначално устройството й беше прикрепено към дрегер, което помогна да се достигне скорост от 241,4 км / ч. След като откачи кабелите, Денис сама завъртя педалите. Сега това постижение се счита за абсолютен световен рекорд. Между другото, и двете състезания се проведоха по дъното на пресъхналото солено езеро Боневил в Юта.

Най-бързото околосветско пътуване с велосипед

Велосипедистите са запалени пътешественици и много от тях решават да обиколят планетата на своя железен кон. Шотландецът Марк Бомонт успя да го направи по-бързо от всеки, който счупи предишни рекорди (някои от тях бяха поставени в нарушение на правилата, така че спортистите им не бяха зачетени) и завърши „велосипед около света“ за 79 дни. Всеки ден той караше повече от 380 км, преодоляваше около 30 000 км през цялото време и пристигаше на финала (в района на Триумфалната арка в Париж) ден по-рано. Велосипедистът карал педали по 16 часа на ден, оставяйки само 5 часа на ден за сън. Това е вторият подобен рекорд на Бомонт – през 2008 г. резултатът му е 194 дни.

BMX четворно салто

Любителите на екстремното шофиране също обичат да поставят рекорди. И така, на 12 юли 2015 г. новозеландецът Джед Милдън стана първият и засега единственият ездач, извършил четворно обръщане назад на BMX. Прави впечатление, че същата крайност вече разтърси колоездачната сцена през 2011 г., когато завърши троен бекфлип, който беше включен в Книгата на рекордите на Гинес. Дълго време се смяташе, че четворното обръщане назад на BMX е извън човешките възможности, но Джед доказа обратното.

Колоездене под вода

За да докаже, че велосипедът може да се кара при всякакви условия, италианецът Виторио Иносенте облече водолазен костюм през 2001 г. и измина 1,2 километра по дъното на басейна. Това не беше достатъчно за водолаза и през 2008 г. той постави нов рекорд, но при по-трудни условия. Той се потопи на дълбочина 66,5 метра близо до пристанището Портофино и премина през него 110 метра. И двата рекорда са записани в Книгата на рекордите на Гинес.

Next Post

Бирени рекорди, редки случаи, интересни факти

чт юни 23 , 2022
Най-невероятните факти, записи и случаи, свързани с най-вкусната пенлива напитка. Разберете колко бързо се е изпил 1 литър. бира и много други… Най-слабата течност, наречена бира, е приготвена през 1918 г. Сънер в Келн-Келкен, Германия. Този сладък ерзац съдържаше 0,2% алкохол. Най-силната бира в света е Roger and Out, произвеждана […]