Световен рекорд на дълъг скок

Боб Биймън (на английски: Robert „Bob“ Beamon) е американски лекоатлет, известен най-вече с олимпийския си и световен рекорд на дълъг скок, поставен на летните олимпийски игри в Мексико през 1968 година. Той печели златния медал в дисциплината. Световният рекорд е подобрен едва след 22 години от Майк Пауъл, но олимпийският рекорд все още не е подобрен, след 44 години. Преди него рекордът на Джеси Оуенс остава неподобрен в продължение на 25 години, от 1935 до 1960 година.

През 1968 година той не само поставя нов световен рекорд, но го подобрява с повече от половин метър, 8.90 m, подобрен с 55 cm. По това време спортистите имат вятър, който им помага, но е в допустимите норми. Биймън живее в Чикаго.

Next Post

Индианаполис Мотор Спидуей

вт апр. 5 , 2022
Пистата „Индианаполис Мотор Спидуей“ (на английски: Indianapolis Motor Speedway) се намира в град Индианаполис, столицата на щат Индиана, САЩ, и е една от най-известните и стари писти[1], за провеждане на автомобилни състезания в историята. Създадена от четирима съдружници – Карл Фишер, Артър Неуби, Франк Уилър и Джим Алисън, които на […]

Може да ви хареса