Най-малката риба на света

Учените откриха най-малката риба на света. Тя е с дължина 7.8 мм и е открита в блатата на Индонезийския остров Суматра. Рибката е от вида на семейство шарани и се нарича Paedocypris progenetica. Това е най-малкото гръбначно в цял свят.
DSC_0430
Миниатюрната, прозрачна рибка Paedocypris прилича на обикновена ларва и има изключително умален скелет на главата, който пък оставя мозъка абсолютно незащитен от всякакъв череп. Органите й са редуцирани до неузнаваемост.Мъжките индивиди са доста по-малки от женските и веднъж открият ли своята женска буквално се залепят за нея до края на живота си. Това е феномен, познат още като “ектопаразитизъм“ или “полов паразитизъм“. Женската може да прикрепи към себе си няколко мъжки индивида. Тя се счита за напълно функционален хермафродитен организъм.

Paedocypris progenetica живее в тъмни, мътни води, чиято киселинност е pH3 – приблизотелно 100 пъти по-голяма киселинност от чистата дъждовна вода. “Това е една от най-странните риби, които съм срещал през цялата си кариера.“ – казва Ралф Бриц, зоолог в музея по природна история. “Малка е, живее в киселина и има толкова миниатюрни перки. Надявам се да имаме достатъчно време да ги опознаем добре, преди техният вид да е изчезнал напълно.“

Преди време се считаше, че блатата приютяват изключително малко животни, но последните изследвания показват, че те осигуряват подслон на много видове, които не съществуват никъде другаде. През 1997 г. торфените блата бяха сериозно засегнати от огромни горски пожари и все още се намират под заплаха поради безразборната сеч, нарастващата урбанизация и механизираното селско стопанство. Вече няколко популации от вида Paedocypris са изчезнали.

Новото откритие е на музея по природна история и по конкретно на експертите Maurice Kottelat от Швейцария и Tan Heok Hui от музея по биоразнообразие и изследвания в Сингапур. Те са работели заедно с колегите си от Индонезия и с Kai-Erik Witte от института Max Planck в Германия. Ралф Бриц участвал при анализа на скелета на миниатюрната рибка, както и при изследването на сложната структура на тазовата й перка.

Предишният рекорд за най-малко гръбначно животно на планетата държеше тихоокеанското попче със своите 8 мм дължина.