Риба меч – Най-бързата риба на света

Най-бързата риба в океана е рибата “меч“. Тя може да развие скорост от 110 км/ч. Нейният голям размер и енергичната борба, която води при защита, я правят любимка за почти всички опитни рибари. Двата основни подвида на рибата меч обитават главно Атлантическия океан и Индо-тихоокеанския регион – места, където водата е доста по-топла. Цветът им обикновено е синьо-сив с бели линии на корема, но много често рибата “меч“ се появява в изумителен набор от различни цветове – от наситено сиво до преливащо лилаво и дори сребристо. Тя е известна със своите скокове, тъй като ги прави бързо и са доста високи. Най-бързата риба на света може да променя цвета си мигновено, като тази промяна се контролира от нервната й система. Когато е развълнувана, рибата “меч“ може незабавно да промени цвета си на светлосиньо с леки,жълтеникави ивици. Така тя обърква плячката си и прави залавяването й още по-лесно. Името на рибата меч произхожда от необичайната форма на нейната гръбна перка, която се простира по дължината на цялото й тяло и която е много по-здрава от самата й кожа. Най-бързата риба на света произхожда от семейство риби, наречено “billfishes“, и като техен представител горната й челюст също се врязва отвъд долната и така формира доста внушително копие.
marlin_01

Рибата “меч“ попринцип плува близо до повърхността на океана, но далеч от сушата. Това от друга страна я прави доста лесна плячка за рибарите. Те я забелязват лесно, примамват я и успяват да я заловят. Тя се храни предимно с по-малки риби като сардини и аншоа, но понякога прибягва и към по-големи, като калмари и октоподи. Месото от риба “меч“ е доста жилаво и трудно за хапване, и определено не е от най-предпочитаните, но рибарите обичат да ловуват този вид риба главно заради самата игра и адреналина, заради бързината и опърничевостта на рибата “меч“. Тази риба е като истински звяр – расте бързо, плува бързо, разполага със собствено острие и изглежда страховито. Понякога тя достига до 3 м дължина и тежи над 100 кг. Когато бъде уловена, тя се бори енергично, скача и се гмурка многократно, много пъти минават цели часове, докато се умори.

Досега винаги е изобилствало от риби “меч“ и тяхната популация се счита за доста стабилна. Те не са застрашени от изчезване и затова не са поставени под някакъв специален статус или защита.