Inland Taipan – Най-отровната змия на света

Inland Taipan без съмнение е най-отровната змия на планетата. Тя може да достигне дължина до 2 метра и половина, но попринцип 1.8 метра е по-обичайната ѝ дължина. Горната повърхност на тялото ѝ е оцветена или в тъмно кяфяво, или в светло сламено-жълто. Резки промени в цвета на козината на змията се проявяват с по-тъмно оцветяване през зимата и съответно по-светло през лятото. Тези промени са вид адаптация към по-суровия климат на пустошта – по-тъмната маркировка абсорбира по ефективно топлината през зимата и, разбира се, обратното се случва през лятото. Главата на тази змия обикновено е лъскава и черна.

Най-отровната змия на земята е известна още и под името „Fierce snake“ (пламенна или още буреносна змия). Тя обитава главно черноземните почви на Южна Австралия, в региона на Куинсланд, до границите на Северната територия на Австралия. По тези места змиите използват дълбоките пукнатини и цепнатини, образували се в сухата почва, за да се крият от големите хищници и от изгарящатата жега.

Менюто на Inland Taipan е съставено почти изцяло от дребни бозайници и предимно местните плъхове, които от време на време достигат до пропорциите на чума в този регион. Плячката е покорена с поредица от много бързи и точни удари, с които змията инжектира изключително токсична отрова дълбоко в тялото на гризача. Отровата е ненадмината по токсичност сред всички останали отровни змии на планетата.
inland-taipan
Популацията на тази змия е силно зависима от изобилието на любимата им плячка. Когато годината е, така да се каже, богата на плъхове, много скоро и броят на свирепите змии също нараства. По същата логика, има и години, в които много плъхове и змии загиват поради липса на храна. Женския представител на този вид змии снася средно между 12 и 20 яйца в изоставени животински ровове или дълбоки почвени пукнатини.

Отровата на Inland Taipan се състои от „Taipoxin“ и протеазни ензими. Средното количество отрова, което този вид змия изпуска при ухапване, е 44 mg, а максималната доза, с която може да ухапе е 110 mg. Средната летална доза (LD50) за мишки е 2 μg/kg за причиняване на смърт с чист „Taipoxin“ и 30 μg/kg за смърт с естествена смес от отрова. Как да не е най-отровната змия на планетата?

Въпреки, че „свирепата“ змия е най-отровната сред останалите си представители, никога не е имало смъртни случаи на хора, ухапани от нея. Регистрирани са няколко ухапвания, но всички те са успешно излекувани, благодарение на противоотровата „Taipan“, която е съставена и разработена от учени и екипи от Австралийския парк на влечугите и лабораторията по изготвяне на серуми в Мелбърн.