TGV – Най-бързия влак на света

98431Влакът TGV (на френски – Train à Grande Vitesse, което означава „високоскоростен влак“) представлява високоскоростна железопътна услуга във Франция, която в момента се управлява от SNCF Voyages – френски национален железопътен оператор. Този влак е достигнал максимална скорост от 574.8 км/ч на 3 април 2007 година и е обявен за най-бързия релсов влак в света.

Всички TGV машини работят на една и съща иновационна основа – „Maglev“ (magnetic levitation – магнитна левитация или още магнитно издигане). Това е система за придвижване, която използва магнитната сила за всичко – при спиране, тръгване, маневриране, движение и т.н. Тук не се използват механичните методи на триене на колелетата в релсите, няма лагери, няма го досадния звук, както при обикновените влакове, все едно летиш. Системата за транспорт „Maglev“  е средство, което позволява на предмета, в случая – влака, да се носи във въздуха – буквално, само на няколко сантиметра от релсите – по протежението на трасе, и всичко това само с помощта на магнитната сила. Звучи някак нереално, но е така. От страни TGV влаковете изглеждат така, сякаш са обгърнали релсите – няма никакви колела. Високоскоростните превозни средства, които се базират на „Maglev“ технологията се движат по-гладко, по-тихо и изискват по-малко поддръжка в сравнение с колесните системи за масов транспорт. Мощността, необходима за левитацията (повдигането) не заема голям процент от общото потребление на енергия. По-голяма част от използваната енергия е необходима за преодоляване на въздушното съпротивление.

TGV е разработен през 1970 г. от компаниите GEC-Alsthom (в момента преименувана на Alstom) и SNCF. Въпреки, че първоначално влакът е проектиран да се захранва с газови турбини, TGV машините в последствие еволюирали в електрически влакове, точно по време на петролната криза през 1973 г. След откриването на линията, свързваща Париж и Лион, през 1981 г., мрежата на TGV влаковете, разположена в центъра на Париж, се разраснала бързо и вече свързвала градове не само в цяла Франция, но и в съседните страни.

Услугите на TGV държат световен рекорд за най-бързи железопътни влакове със средна скорост от 279.4 км/ч, която само временно бе надмината от китайския „Harmony express“ на високоскоростната железопътна линия Wuhan–Guangzhou.

Стремейки се да достигнат успеха на френската високоскоростна мрежова линия, страните-съседки на Франция, като Белгия, Италия, Испания и Германия, също построили свои скоростни жп линии.

И така, резултатът от успеха на закъснява. През 2007 година SNCF генерира печалби от 1.1 милиарда евро, дължаща се до голяма степен на разрастването на TGV мрежата.

Както вече споменах, в началото техниците планирали TGV влаковете да бъдат задвижвани посредством газови турбини. Те били предпочитани поради малкия им размер, доброто съотношение между мощност и тегло, както и способността им да осигуряват висока мощност за продължителен период от време. Само първият прототип на TGV – TGV 001, е разработен с такъв тип двигател. След увеличението в цената на петрола по време на енергийната криза през 1973 г., газовите турбини вече не се считат за толкова икономични и техниците прибягват към електроенергията. Тогава тя била „идеалният“ ресурс, тъй като се снабдявала безпроблемно от новите ядрени станции във Франция.
tgv001rs
TGV 001 в никакъв случай не се оказва пропилян прототип. Неговият двигател с газови турбини е един по рода си в областта на технологиите за високоскоростния железопътен транспорт. Той е снабден с много надеждни спирачки, които при висока скорост спомагат да се разсее голямата сума кинетична енергия, съсредоточила се във влака. Освен това има и отлична аеродинамика и сигнализация, и всичко това е тествано, и, разбира се, доказано. TGV 001 е съчленен, т.е. два отделни вагони са свързани с една талига, което позволява добър контрол над движението и синхрон между двата вагона. Този влак е достигал скорост до 318 км/ч – така TGV 001 държи световен рекорд за най-скоростен влак, който не се захранва с електричество. Неговият вътрешен и външен дизайн са дело на английския дизайнер Jack Cooper, с чийто труд се свързва началото на TGV проекта.

Промяната, свързана с преминаването към електрическото захранване, изисквала и значителна промяна в дизайна. Първият електрически свръхскоростен влак, наречен Zébulon, бил завършен през 1974 г. Иновациите били много – пантографи; механизми, които улесняват временното и окончателно спиране; собственоръчно монтиране и демонтиране на двигателите и други. Последната от споменатите иновации, позволява по всяко време да бъдат премахнати над 3 тона от тежестта на свръхскоростните влакове и така значително да намалее общата тежест на машините. Zébulon пропътувал почти 1 000 000 км по време на изпитателния срок.

През 1976 г. френското правителство решава да финансира TGV проекта и строителството на първата високоскоростна жп линия LGV Sud-Est започва. След нея и последвалия успех на проекта много високоскоростни линии откриват врати.

Компанията SNCF искала услугите на TGV машините да бъдат достъпни за всички пътници и въвела едни и същи цени на билетите за всички TGV влакове. За да обори популярното погрешно схващане, че услугите на TGV влаковете ще бъдат достъпни само за богати и елитни бизнес-пътници, SNCF стартира мащабна обществена кампания с акцент върху скоростта, честотата, възможността за резервации, нормалните цени и широката достъпност на услугата. „Напредъкът не означава нищо, ако не се споделя от всички!“ – това бил лозунгът на кампанията.

Най-новите високоскоростни TGV жп линии позволяват скорост от 320 км/ч при нормални условия. Първоначално, LGV линиите (първата високоскоростна линия) позволявали скорост по 200 и повече км/ч. Впоследствие скоростта се увеличава до 250. В днешно време, TGV машините обслужват също и стандартните жп линии, като максималната скорост, считана за безопасна при тях, е не повече от 220 км/ч. Всъщност, това е предимството на TGV пред останалите компании, защото TGV могат да обслужват много повече дестинации, както и да използват станциите в центровете на градовете (в Париж, Лион и Дижон). В момента, TGV влаковете обслужват над 200 дестинации не само във Франция, но и в чужбина.