Суперкомпютър „К“ – Най-мощният компютър на света!

WG-k-computerПрез юни 2011 г. в Хамбург, Германия, се проведе 26-тата Международна конференция по суперкомпютрите (ISC’11). RIKEN и Fujitsu взеха първо място сред топ 500-те най-бързи и мощни компютри в света.

Суперкомпютърът „К”, който в момента се намира в етап на конфигурация, има 672 компютърни стелажи, оборудвани с общо 68 544 процесора. Тази полузавършена компютърна система постигна най-добрите резултати при представянето си в LINPACK. Тя е най-добрата в света и може да извършва 8.162 петафлопа операции в секунда. Или, това е число с 15 нули след себе си. В допълнение, системата е регистрирала и изключително високи стандарти при изчислителната си ефективност – цели 93.0%. Това постижение е станало възможно благодарение на технологичната интеграция на суперкомпютъра „К”, както и на огромния брой процесори и тяхната перфектна взаимосвързаност, и, разбира се, на софтуера, който е в състояние да изведе най-високото ниво на производителност и обработка на данни от хардуера. Сега за първи път японски суперкомпютър се класира на първо място сред топ 500-те най-добри в цял свят. През юни 2004 г. първо място зае „Earth Simulator”.

RIKEN и Fujitsu са работели заедно за да разработят суперкомпютъра „К”, като целта им е била да го използват през ноември 2012, като част от инициативата „High-Performance Computing Infrastructure”, оглавена от Министерството на Япония по Образованието, Културата, Спорта, Науката и Технологията (MEXT). Както споменах вече, суперкомпютърът не е напълно завършен. Той ще се състои от общо 800 компютърни стелажи, всеки от тях оборудван със свръхбързи и енергийно-ефективни процесори, които ще осигуряват достъп до мрежа, способна да предостави огромно количество взаимосвързаност на извършваните процеси и задачи. „К” суперкомпютърът обединява водещите технологии за висока производителност и висока надеждност.

За да се тества ефективността на системата по време на етапа на конфигуриране, скоростта на обработка на суперкомпютъра бе измерена от програмата LINPACK. Списъкът с 500-те най-бързи и мощни суперкомпютри в света започва да се води за пръв път през 1993 г. и се актуализира два пъти годишно – през юни и ноември.

Мощността на суперкомпютъра е еквивалентна на един милион свързани настолни компютри, или на повече от петте си най-близки конкуренти, свързани заедно. Той използва достатъчно енергия за захранване на близо 10 000 домове и поглъща около 10 милиона долара годишно, за да може да работи.

Когато конфигурацията на компютъра бъде завършена през 2012 г., той ще може да достигне производителност от 10 петафлопа по системата на LINPACK. Така ще бъде широко използван в различни изчислителни области на науката, където се очаква да допринесе за генерирането на резултати от научни изследвания от световно естество. Суперкомпютърът „К” е изцяло разработен от японски учени и специалисти – от изследването и развитието на процесорите до проектирането и производството на системата. Използването на суперкомпютъра се очаква да окаже огромно влияние в области, вариращи от изследвания на глобалните климатични условия, метеорология, предотвратяване на бедствия, чак до медицина, като по този начин допринася за създаването на едно проспериращо и защитено общество. RIKEN и Fujitsu ще прдължат да работят неуморно до пълното завършване на системата през 2012 г.

„Радвам се, че успяхме да постигнем този резултат, благодарение на огромните усилия на всички участници, и въпреки въздействието на голямото земетресението в Япония. По специално, аз съм искрено благодарен на нашите партньори в региона Тохоку за тяхната постоянна ангажираност при предоставянето на доставките с компоненти, въпреки, че те самите бяха засегнати от ужасяващото бедствие.” – заявява Michiyoshi Mazuka, председател и представителен директор на Fujitsu Limited.