Oasis of the Seas – Най-големият кораб на света

Allure of the Seas - At sea,  by the coast line of Miami Allure of the Seas - Royal Caribbean International Най-големият кораб на света в момента е “Оазисът на моретата“ (“Oasis of the Seas“) – круизен кораб във флота на “Royal Caribbean International“. Той постави нов рекорд за превозване на най-голям брой пътници – цели 6 000. “Оазисът на моретата“ надминава дори класовият круизен кораб “Свобода“ ( който също е собственост на “Royal Caribbean International“ ), и който бе най-големият в света досега.

Най-големият кораб в света тежи 225,282 тона. За да се запази стабилен, дизайнерите създали широк корпус – около 9 м – който представлява само малък процент от общата височина на плавателния съд. Широки и плитки кораби, като този, попринцип са доста “пъргави“ – това означава, че при силно вълнение или буря, те успяват да се изправят, след което отново да заемат хоризонтално положение. Всъщност, това е “леко“ неприятно усещане, но този ефект се смекчава и от големината на кораба. Служителите, работещи на кораба споделят, че са изключително доволни от неговата стабилност по време на трансатлантическите пътувания.
maxresdefault
Мощността на морският “Оазис“ се поддържа от шест дизелови двигателя, три шестнадесетцилиндрови Wärtsilä, произвеждащи 18 860 киловата енегрия всеки, както и още три дванадесетцилиндрови двигателя, осигуряващи 13 860 киловата мощност всеки и консумиращи по около 1 033 галона гориво на час. Общата мощност на тези първични двигатели, която се равнява на 97 020 киловата, се преобразува в електричество, което поддържа работата на асансьорите, електротехниката, осветлението, кухните на кораба, станцията за отпадните води, както и всички други системи, използвани за експлоатацията и задвижването на огромния плавателен съд.

“Оазисът на моретата“ предлага на пътниците големи удобства – двуетажни и луксозни апартаменти с площ от 1 600 квадратни фута и балкони с изглед към морето, казино, мини голф игрище, разнообразие от нощни клубове и барове, караоке клуб, комедиен клуб за забавления, много шезлонги, 5 плувни басейна, волейболни и баскетболни игрища, тематични паркове и детски градини за

Официалното име на кораба е дадено на 30 ноември 2009 г. по време на благотворително плаване за фондацията “Намисли си желание“. По време на церемонията стана ясно и кои са седемте “кръстници“ на огромният лайнер, както и негови спонсори. Това са Глория Естефан, Мишел Куан, Дара Торес, Кеша Найт Пулиъм, Шон Джонсън, Джейн Сиймор и Дейзи Фуентес. Всеки един от тях символизира по един или друг начин и е свързан със седемте “кварталчета“ на кораба.

Океанският оазис е завършен напълно и предаден на “Royal Caribbean International“ на 28 октомври 2009 г. Два дни по-късно той отплава от Финландия за Съединените щати. Това е и първото му пътуване. Отговорни за навигацията на най-големия кораб на света са Trym Selvag и Thore Thorolvsen, а главният капитан, който отговаря по време на пътуванията през Атлантическия океан, е William S. Wright. “ Оазисът на моретата“ е представен обширно в епизод от втория сезон на продукцията “Могъщи кораби“, дело на “Discovery Channel“ Канада, който се излъчи през лятото на 2010 г.