Bugatti Veyron 16.4 Super Sport – Най-бързата и най-скъпата кола на света

678_9Ако един модел е супер популярен и много успешен в съзтезанията, то неговите клиенти често предизвикват създателите му да „подразнят“ двигателя на любимата им кола с още няколко конски сили. Е, това се случи с компанията „Bugatti Automobiles SAS“, когато нейните клиенти поискаха от нея не само да проектира своя втори модел по оптически по-различен начин, но също и да създаде версия с по-спортно и по-екстремно изживяване зад волана. Резултатът е автомобил с уникално висока производителност от 1 200 конски сили, който предлага на опитните шофьори едно напълно ново измерение с препоръчително ограничение на максималната скорост от 415 км/ч (за защита на гумите).
2010-Bugati-Veyron-Super-Sport-Image-i01-1680
Новата суперкола вече заслужено получи своята титла от рекордите на Гинес за „най-бързия автомобил на света“, който е способен да развие цели 431 км/ч. Суперколата бе отличена с названието „автомобил на десетилетието“ 2000 – 2009 г. от предаването Top Gear по телевизия BBC.

Super Sport набира скорост от 0 до 100 км/ч само за 2.46 секунди, и от 0 до 300 км/ч – за 14.6 секунди. И докато всички очакваха суперколата да бъде оценена на около 2 милиона щатски долара, реалната й стойност е малко по-висока – 2.4 милиона долара. Това е най-бързата легална и годна за улично шофиране кола, произвеждана някога.

Моделът на Bugatti Veyron Super Sport е нещо като по-нататъшно развитие на класическия Bugatti Veyron 16.4 с 1 001 конски сили, лансиран през 2005 г.

Непрекъснатата работа в екстремни диапазони на изпълнение довежда до все нови и нови заключения, които позволиха на инженерите на Bugatti да развият серията на Veyron в посока, в която водачът достига напълно ново измерение. Всяка една модификация е създадена като допълнение към една още по-мощна кола за супербързо каране. Четири уголемени турбокомпресора, както и разширени междинни охладители, са използвани за увеличаване на мощността на 16-цилиндровия двигател, а шасито на тази „извънземна“ кола е в изцяло нов дизайн, за да поддържа безопастността на ниво при тези екстремни скорости. Благодарение на леко повдигнатата основна пружина, на анти-хлъзгащата се система, както и на новите амортисьори със сложна структура, разработени специално за съзтезателни коли, водачът на Bugatti Veyron Super Sport притежава значително по-прецизен контрол над гумите и над колата като цяло. Със странично ускорение от над 1.4 G (гравитационна сила) и подобрено взаимодействие между гумите и иновационната система за задвижване на всички гуми, моделът Super Sport предлага перфектно управление и още по-мощно ускорение от 1 500 метра на Нютон при ъглови изходи.

Външният дизайн е деликатно изпипан до последната подробност за подобряване на аеродинамичната ефективност и поддържане на перфектен баланс във всяка ситуация. Кожата е направена изцяло от различни съчетания на въглеродни влакна, и освен това Super Sport се предлага в 100%-ова ясно лакирана с въглерод повърхност, при поискване.

Всеки детайл на този автомобил, а не само използването на напредналата технология от моторните съзтезания, ни връща към пионерския дух на основателя на компанията – Ettore Bugatti. Този необикновен дизайнер идва от семейство на артисти, а неговата философия винаги е била да се комбинира механичното съвършенство с екстериорната красота. Това мото се запазва в компанията и до днешен, когато Bugatti Veyron 16.4 Super Sport служи като безпогрешно доказателство за успех.

Плоският и продълговат силует на Super Sport се разпознава веднага. 16-цилиндровия двигател иззема въздуха си от двете тръби „NACA“, проектирани на покрива на колата, а не от тези над самия двигател. Обновената задница изглежда още по-спортна, благодарение на двойния дифузер и централно разположените ауспуси.