Юсейн Болт – Рекорд за най-бързо бягане

Юсейн Болт е роден на 21 август 1986 г. в Trelawny, Ямайка. Той е син на собственици на магазин за хранителни стоки – Уелсли и Дженифър. Като ученик Юсейн е посещавал основното училище „Waldensia“, а по-късно учи в гимназия „William Knibb“, където учителят му по физическо възпитание – Дуайт Барнет – открива таланта му. Така Барнет се превръща в негов наставник и ръководи и тренира Болт до Световния младежки шампионат в препълнения национален стадион на Ямайка. Тогава Юсейн постига една от първите си победи при 200 м надбягване. На това първенство той спечели и два сребърни медала.

През 2003 г., отново на Световния младежки шампионат в Канада, Болт спечели златния медал, изминавайки 200 м само за 20 секунди и 40 стотни. На следващата година младият спринтьор постига още по-добър резултат в дисциплината – 19 секунди и 23 стотни – и така се превърна в първия юноша, който счупи рекорда от 20 секунди за 200 м и измести противника си Lorenzo Daniel.

Юсейн продължава да тренира упорито и да се развива през 2005 и 2006 г. Така, през 2007 г., на първенството в Ямайка, Болт пробягва 200 м за 19 секунди и 75 стотни и отново чупи рекорд – не какъв да е, а национален рекорд, притежател на който бе 36-годишния спринтьор – Don Quarrie. Болт го изпревари с 11 стотни. Той завърши годината като спечели сребърен медал на Световното първенство в Осака.

2008-ма явно е най-добрата година за Болд към днешна дата. Сребърните медали от 2007 г. на Световното първенство в Осака засилили още повече желанието на Юсейн да се съзтезава. Той предприема една по-сериозна, по-зряла позиция в кариерата си. Болт продължи да се развива в спринтовете на 100 м и бе поканен да участва в състезание в Кингстън, Ямайка. Така,на 3ти май 2008 г., последва ново подобрение. Болт пробяга 100те метра само за 9 секунди и 76 стотни – значително по-добър резултат в сравнение с предишния си най-добър от 10.03 сек. Това е второто най-добро постижение в дисциплината, то отстъпва единствено на това на Асафа Пауъл – 9.74 сек – рекорд, постигнат предходната година в Риети, Италия. Тогавашният съперник на Болт – Тайсън Гей, сподели пред медиите колко е впечатлен от изпълнението на Юсейн, от неговата форма и най-вече техника. Майкъл Джонсън, който следи за правилата и нарушенията по време на надбягването, отговори, че е бил шокиран от факта колко бързо Болт се е подобрил при състезанията на 100 м. И наистина, Юсейн също остана изненадан от постижението си, но треньора му – Глен Милс, увери пресата, че това изобщо не е всичко, което може да ни покаже Юсейн.

И наистина, обещанието на Милс се сбъдна. Още преди края на месеца Болт постигна нов световен рекорд при 100 м бягане – 9 секунди и 72 стотни. Това се случи на 31 май 2008 г. на „Reebok Grand Prix“ в Ню Йорк, и отново Юсейн счупи рекорда на най-големия си противник Асафа Пауъл. Тайсън Гей завърши втори и не пропусна да похвали физическото превъзходство на Болт, казвайки -„Изглеждаше така, все едно коленете му минават покрай лицето ми.“ Коментаторите пък отбелязаха, че Болт е имал не само физическо, но и психологическо предимство пред олимпийския си колега.

На летните олимпийски игри в Пекин, новият световен рекордьор на 100 м бе фаворит за спечелването на златото както при 100, така и при 200 м. Майкъл Джонсън, рекордьор на 200 и 400 м, подкрепи Юсейн, но също така сподели, че не вярва липсата на опит да помогне достатъчно на Болт, за да спечели. Въпреки това обаче, Болт се класира за финал, като на четвърт-финал и полуфинал постигна съответно резултати от 9.92 сек и 9.85 сек.

На Олимпийския финал на 100 м Болт отново разби конкуренцията, печелейки 1во място с 9.69 сек и с време на реакция – 0.165 сек. Това е подобрение на собствения му световен рекорд. Болт завърши доста по-напред от колегата си – Ричърд Томпсън, второ място с време от 9.89 сек. Освен това, на камерите ясно се вижда, че Юсейн нарочно забавя темпото си, за да отпразнува сладката победа – изумително! Треньорът на Болт съобщи, че със скоростта, която Юсейн набра първите 60 м, и без неговото умишлено забавяне, той би могъл да завърши с време от 9.52 сек. След научен анализ върху изпълнението на Болт от Института по теоретична астрофизика към Университета на Осло, Ханс Ериксън и колегите му също смятат, че Юсейн би могъл да завърши за 9. 60 сек. Съобразявайки се с фактори, като позиция, ускорение, скорост и др., в сравнение с втория финиширал – Томпсън, екипът изчислява, че Болт би финиширал за 9.55±0.04 сек, ако не бе намалил темпото, за да празнува.