Румяна Нейкова – рекорд за индивидуално гребане

Румяна Нейкова е родена на 6 април 1973 г. в София. Тя е най-добрият и отдаден на спорта български гребец. През 2002 г. е обявена за спортист № 1 на България. Нейкова се съзтезава няколко последователни години в Летните Олимпийски игри – през 1992 г.; 1996 г.; 2000 г., през която печели сребърен медал при индивидуалното гребане при жени; 2004 г. й носи бронзов медал в Атина, а през 2008 г. Румяна Нейкова печели златния медал в Пекин. Настоящият й треньор е съпругът й – Свилен Нейков.

На 21 септември 2002 г. в Севиля, Испания, българката постави нов рекорд на Световния шампионат по гребане (FISA). В индивидуалното състезание по лодка-скуул тя завърши с време от 7 минути, 7 секунди и 71 стотни – постижение, което до момента не е подобрено. През същата година тя бе обявена за българска спортистка на годината, а също така и за Жена гребец на годината за FISA.

Нейкова се занимава сериозно с гребане още от 1985 г. насам, когато започва да тренира в отбора на ЦСКА София под ръководството на треньор Верка Алексиева. През 1990 г. Румяна печели вице-световният шампионат за юноши. След няколко неуспешни опита да се сработи по двойки и четворки в женски тийм, тя решава да се съзтезава сама и така печели първия си медал на Световното първенство в Канада през 1999 г. В тази си дисциплина тя има две световни титли – през 2002 г. в Севиля и в Милан през 2003 г., а през 2007 г. в Гифу е обявена за втора в света.

На летните Олимпийски игри в Сидни през 2000 г., Нейкова изпусна олимпийската титла на косъм и я „даде“ на Екатерина Карстен от Беларус. Всички медии, включително и българските, обявиха, че решението на съдиите за победата е било много оспорвано, тъй като и двете състезателки пресекли линията едновременно. Нужен бил снимков материал на близък план, за да се определи победителя. След игрите, Румяна си взе едногодишна почивка и през 2001 г. роди сина си Емил. На Олимпиадата в Атина през 2004 г., Нейкова завърши на трето място в индивидуалното гребане след Katrin Rutschow-Stomporowski от Германия и Карстен. На световното първенство през 2005 г. тя се състезава и с двойна весла заедно с Миглена Маркова. Българската двойка достигна второто място.

Нейкова най-накрая, след толкова усилия, спечели и първата си златна Олимпийска титла в летните игри в Пекин през 2008 г. Тя победи Michelle Guerette от Съединените Американски Щати, както и едногодишната си съперничка – Карстен. Така, на 16 август 2008 г, й бе връчен златния медал.

„Чувствам се наистина страхотно. Дължа всичко на моя съпруг (и треньор) и на моето семейство, които ме подкрепяха и вярваха в мен.“ – споделя Нейкова след връчването на медала.