Най-високата сграда на света – Burj Khalifa

Бурж Калифа, позната още като Бурж Дубай, (поради своето местоположение) е небостъргач в Дубай ( Обединени Арабски Емирства ), и в момента представлява най-всоката сграда, построявана някога в цял свят. Височината й е цели 828 м. Строежа й започва на 21 септември 2004 г. и завършва на 1 октомври 2009 г. Официално, небостъргачът отваря врати на 4 януари 2010 г. Невероятната постройка, пленяваща очите на всеки посетител, е разположена точно в центъра на града, в неговия търговски и безнес район.
Архитектурата на сградата е по идея на Скидмор, Оуингс и Мерил от Чикаго, като главен архитект е Ейдриън Смит, а главен инжинер – Бил Бейкър. Samsung е главният предприемач.

Проекта възлиза на стойност около 1.5 билиона щатски долара. Интересен е фактът, че строежа на тази изключителна постойка съвпада със световната икономическа криза през 2007 – 2009 г. Със своята голяма амбиция, Дубай изпада в трудно положение от икономическа гледна точка. Правителството било принудено да потърси подкрепа от своя богат на горива съсед – Абу Даби.
По време на церемонията по откриването на голямата атракция, неочаквано за всички гости, името на небостъргача се променя от Бурж Дубай на Бурж Калифа – в чест на президента на Обединените Арабски Емирства – Khalifa bin Zayed Al Nahyan, както и като благодарност за неговата огромна подкрепа по проектирането, построяването и откриването на сградата.
Поради спадналия по време на кризата интерес на пазара на недвижими имоти в Дубай, наемането на офиси, апартаменти и т.н. се понижило рязко с около 40 % след откриването на фантастичния небостъргач. От всичките 900 апартамента 825 били все още празни.
burj-khalifa
Бурж Калифа е проектирана с цел да се превърне в огромно, мултифункциопнално търговско и бизнес предприятие, което да съдържа 30 000 жилища, 9 хотела, 3 хектара място за отдих и почивка, паркове и спортни игрища, поне 19 МОЛ-а и 12 хектара изкуствено Burj Khalifa езеро.
Решението да се построи величествения небостъргач е главно по идея на правителството, което целяло да се разграничи от икономиката, основана изцяло на износа и продажбата на петрол, към икономика, ориентирана в сферата на туризма и услугите. Според специалистите, за проекти като този е изключително важно да бъдат разположени в центъра на мегаполисите, за да могат да привличат повече инвестиции, туристи и интернационално признание.