Emirates Palace – Вторият най-скъп хотел на света

20 000 души от 50 различни националности прекараха три години в усърден труд за да построят един отнай-скъпите и луксозни хотели в света – Emirates Palace в Абу Даби. Всъщност, той е вторият по ред най-скъп хотел, като преди него се нарежда единствено Marina Bay Sands. Emirates Palace е проектиран по дизайн на John Elliott RIBA, който бе старши вицепрезидент на Wimberly – международна фирма, специализирана в проектирането и изграждането на луксозни хотели. Хотелът е притежание на правителството на Абу Даби. Твърди се, че изящната постройка струва над 2 билиона паунда. Хотелът е обграден от приказен пейзаж – дървета с листа от 22 каратово злато, над 1 000 полилея от кристали на Сваровски ( включително едни от най-големите и пищни полилеи в света ), цели 114 купола,както и най-големият от тях в света, по-голям дори от този на Базиликата на Свети Петър в Рим. Подземният паркинг на хотела приютява над 2 600 автомобила. Дворецът разполага със собствено пристанище и хеликоптерна площадка. А на заден фон на всичко това стои цяла армия от служители и най-нови технологии, които работят денонощно за да поддържат лукса на ниво.
SetWidth1700-Emirates-palace-Front-area
Тринадесетте изискани ресторанта в хотела не се обслужват само и единствено от 13, а от 130 кухни и над 300 души персонал – от главните готвачи до сервитьорите. Но тези 300 служители са само малка част от многобройния песонал, наброяващ цели 2 600 души. За всеки гост на хотела са предвидени по трима души, които да се грижат за него и да удовлетворяват всяка негова прищявка, включително и да го разхождат из масивните, изящни градини на хотела, с площ над 1 000 акра. Emirates Palace притежава цели 140 асансьора за да няма никакво чакане и бавене, както и да осигурява още по-голямо удобство за своите гости. Освен това той разполага и с частен плаж с площ от 1.3 км – така гостите няма да изпитват неудобството да си запават предварително шезлонг, тъй като мястото е достатъчно голямо и просторно. Двата басейна, които могат да ползват гостите на хотела са изградени с различни цели. Единият е специално проектиран за развлечения, а другият за отдих и почивка. Любителите на спорта могат да практикуват почти всички негови видове без ограничения. Хотелът разполага с няколко тенис корта, изгище за ръгби, футбол и крикет, фитнес зали и спа центрове. Почитатели на водните спортове също имат възможността да угодят на желанията си.
Emirates.Palace.original.6387
Общо хотелът разполага с 302 стаи и 92 апартамента. Освен тях има и още 16 дворцови апартамента на шести и седми етаж. Двадесет и два от апартаментите са запазени за правителствени ръководители или държавни глави, като например министър-председателят Тони Блеър и канцлера Ангела Меркел. Повечето от апартаментите в хотела са обзаведени в злато и мрамор. В центъра на огромния палат се простира цял етаж, изработен от много скъп мрамор, перфектно оформени мраморни балкони и големи, изрисувани в злато куполи. Но това не е всичко. Хотелът разполага и с голям конферентен център. На най-горният етаж са разположени шест специални апартамента, които са запазени единствено и само за кралските особи Emirati. През декември 2010 г. Emirates Palace се пхвали през цял свят с най-скъпата коледна елха, струваща над 11 млн долара.

Цените за една нощувка варират между 400 долара за стая с площ 592 кв.м по време на слабия сезон до цели 11 500 долара за хотелския гранд апартамент, чийто наем всъщност е и най-скъп. Площта му е 7 319 кв.м.