Capital Gate – Най-високата наклонена сграда на света

Capital-Gate-Marina-ViewКулата в Пиза (Италия) вече не е най-наклонената сграда в света. Световните рекорди на Гинес признаха като такава небостъргачът в Абу Даби (Обединени Арабски Емирства) – Кепитъл Гейт (Capital Gate). Със височината си от 160 м или общо 35 етажа, красивата постройка е една от най-високите сгради в града. И за разлика от напълно случайният наклон на кулата в Пиза, архитектите на Кепитъл Гейт съвсем съзнателно са искали да постигнат този доста остър наклон от 18 градуса на запад – или, с 4 градуса по-голям наклон от съперника си в Италия. Собственик и създател на Кепитъл Гейт е компанията „Abu Dhabi National Exhibitions Company“.

Титлата на Кепитъл Гейт е дадена през юни 2010 г. Изследването и оценката на сградата са направени от специално ангажиран екип на Гинес рекордите, като процедурата е започнала още януари месец същата година, когато е завършен напълно и външният вид на небостъргача.

На гравитационното налягане, причинено от 18-градусовия наклон, се противодейства с първото в света „предварително огънато ядро“ – това е техника, в която се използват 15 000 куб. метра бетон, подсилени с още 10 000 т стомана и ядро, което умишлено е построено малко извън центъра. Когато сградата постепенно се издига, то също постепенно заема централно положение. За още по-голяма стабилност и сигурност, Кепитък Гейт е закована към земята с общо 490 стълба, забити на 30 м в земята.

leaning_tower_of_pisa_wallpapers-normal

Красивата постройка има необикновен екзоскелет или още „диагрид“ (диагонална решетка, изработена от стомана, която се използва при конструкцията на високи сгради и небостъргачи), тъй като тя не само поема, но и излъчва енергията на вятъра и сеизмичното налягане. Вски елемент от решетката е уникален в своята геометрия. Кепитъл Гейт е първата сграда в Близкия изток, при чиято постройка е използван „диагрид“, други такива са: „Gherkin“ в Лондон, „Hearst Tower“ в Ню Йорк и Националния стадион в Пекин.

Проектът „Кепитъл Гейт“ е постигнал своя рекорден наклон благодарение на инженерен пробив, който позволява подовите плочи на всеки етаж да бъдат подредени вертикално, една върху друга, до достигането на 12 етаж. След него плочите, така да се каже, „залитат“ една над друга с между 330 и 1 400 мм – това е причината за острия наклон на небостъргача.

Освен всичко това се оказва, че Кепитъл Гейт е истинско мултифункционално чудо. Небостъргачът разполага с 5-звездния хотел „Hyatt Capital Gate hotel“ , както и с около 20 000 кв.км офис пространство. Всяка стая, зала или офис са различни, както и всеки един слой от стъклената фасада, и всяко едно ъгълче. Хотелът обхваща пространството от 18-ия до 35-ия етаж и се управлява от една от най-добрите и прочути в цял свят хотелски компании – Hyatt Hotels Corporation. Лоби барът на хотела е разположен на 80 м височина, на 18-ия етаж, и предлага на посетителите панорамна гледка над целия град. На 19-ия етаж са разположени басейнът, SPA и фитнес центърът.
hyatt-capital-gate-abu-dhabi-pool-overall-view
Всъщност стъклената фасада е двойна, тъй като се постига по-голяма енергийна ефективност с отпадъчния въздух, който се охлажда предварително в пространството между външната и вътрешна фасада преди да бъде изхвърлен. Цялата стъклена фасада е с ниска излъчвателна способност и се използва за пръв път в целите Обединени Арабски Емирства. Тя запазва вътрешното пространство на Кепитъл Хейт прохладно и елиминира досадните отблясъци, като същевременно успява да поддържа прозрачност.

Използваната неръждаема стомана „splash“, която се спуска от 19-ия етаж, е не само елемент от дизайна на небостъргача, но и устройство за засенчване, което елиминира 30% от топлината на слънцето, преди тя да достигне сградата. Освен това, стоманата се увива около небостъргача, за да го предпази колкото е възможно повече от пряката слънчева светлина.