Antilia – Най-скъпата къща в света

Най – скъпият дом на света най-накрая бе завършен. Двадесет и седем етажната постройка струва 1 милиард щатски долара и е собственост на Mukesh Ambani – най-богатият човек в цяла Индия – и на неговото семейство (съпругата му и трите им деца). Трудно е да се каже какъв тип е точно конструкцията. Твърде голяма е, за да се нарече къща, а и фактът, че има повече етажи дори от двореца Версай, и персонал от 600 служители, направо я превръщат в замък. Но може ли небостъргач, като този дом, да се нарече замък?

Както и да я наречете, сградата е реално доказателство за това на какво са способни развиващите се пазари, способни да завладеят цял свят. Със своите стени, високи 173 м, домът на Mukesh Ambani е наистина впечатляващ – асиметричен дизайн от стъкло, стомана и плочи, градина, извисяваща се над цели 4 етажа, масивни златни полилеи, спускащи се от тавана на разкошната бална зала и още куп други луксове.

Това творение на изкуството притежава толкова много глезотийки – гимнастически салон, танцова зала, няколко плувни басейна, бална зала, стаи за гости, цели 9 асансьора, разнообразие от шезлонги, 50-местно кино, 3 хеликоптерни площадки на покрива си, както и паркинг с място за над 160 автомобила на по-долните си етажи, и, разбира се, това изобщо не е всичко.

Четиричленното семейство, естествено, се разполага на по-горните етажи, от където се наслаждава на невероятната гледка на Мумбай и Арабско море. Експерти сочат, че няма друга такава частна собственост с подобни размери и популярност в света.

Ambani е собственик на компанията „Reliance Industries“, която, според списание „Форбс“ се оценява на 18 милиарда паунда. Според повечето критици, Mukesh Ambani не е типичният богат бизнесмен, а напротив, в последно време той се е отдалечил от индийския бизнес елит.

Познат сред хората, като изключително скромен човек, за всички бе голяма изненада, че Ambani показа по такъв пищен начин част от богатството си. Първоначално, проектът е бил замислен за около 44 милиона паунда, но поради твърде високите цени за земя и собственост в Мумбай, той възлиза на стойност минимум 630 милиона паунда. Но няма как да се отрече, че това е изключително добра инвестиция, твърде добра, за да бъде пропусната. Дали в близко бъдеще ще можем да видим подобни екстравагантни и разчупени сгради, извисяващи се така високо и в други големи, нововъзникващи и развиващи се градове?

Балната зала в най скъпата къща

От друга страна : „Може би той е предопределен от създаденият му медиен имидж на интроверт. Може би просто набляга на факта, че е магнат на собственото си право.“ – това пише Hamish McDonald, автор на книгата „Ambani and Sons“, една история на бизнеса – най-голямата частна компания в Индия. Каквато и да е причината за успеха на Ambani, неговият дом „Antilia“ в момента е най-големият и най-впечатляващият семеен дом в света.

„Antilia” се намира на т.нар. улица „Altamount Road“, разположена на „Cumballa Hill South Mumbai“ – много известна местност в Мумбай, където цената на земята започва от 10 000 щатски долара за квадратен метър. Семейният кът на Ambani се разполага на 4 532 кв.м земна площ. Самата постройка прилича на истински небостъргач, но е с много по-интересна форма. В своя завършен вид, тя привлича и задържа погледите на хиляди минувачи. Тъй като един от основните материали за конструкцията на „Antilia” е стъклото, и през деня, и вечерта, в нея се отразяват светлините от почти цял Мумбай и домът на семейство Ambani се превръща в истинско бижу.