Maysunram – Най-влажното място на земята

Въпреки, че съществува доста сериозен спор за това кое всъщност е най-влажното, или още най-дъждовното място на планетата, за момента като такова се е отличило селцето Mawsynram. То е разположено в областта Meghalaya в североизточната част на Индия, на 56 км от областния град на Meghalaya – Shillong. Селцето Mawsynram отдавна държи, така да се каже, полуофициалният световен рекорд за най-големи годишни валежи – 11 872 мм.

Mawsynram е разположен сред красивите хълмове Khasi. Местността е обрисувана с много високи скалисти образувания, шумящи водопади и множество екзотични растения от субтропичните гори на Meghalaya.

Селцето се намира на 1 400 м над морското равнище. Само 14 км по-на юг са равнините на Бангладеш, разположени на 20 м над морето. Тук въздушните маси събират влага от нагрятите от слънцето блата на Бангладеш и, когато мусонните ветрове се развихрят, ги носят право към Khasi Hills. Рязката промяна в климатичните условия води до изключително тежки порои от дъжд, които са особено силни по южните склонове на Khasi Hills. Последствията са ужасни – не само домовете на хората се наводняват, но понякога и добитъка им, както и реколтата, с която се прехранват, са унищожени. И все пак, жителите на Mawsynram са се пригодили към тези условия, някакси.

За съжаление, това отдалечено и забравено селце не разполага с метеорологична станция – за разлика от своя съсед и конкурент за титлата „най-влажно място на планетата“ – Cherrapunji. Общите измервания показват, че в Mawsynram наистина вали повече – средно валежите са 11 872 мм – въпреки, че резултатите са спорни, поради по-простичките измервателни методи, които се използват тук. Парадокса всъщност е следния – изобилства от порои, а няма нито една метеорологична станция.

Селцето Mawsynram не се свързва единствено и само с обилните си валежи, то е много красиво и интересно местенце. Тук се разполагат горещите сярни води, както и небезизвестната пещера „Mawjymbuin“. В околностите на селото можете да откриете мегалити; много високи водопади; интересни скалисти образувания и безброй екзотични растения.