Най-високият човек на земята


Бао Хи Шун ( Bao Xishun ), петдесет и един годишен пастир от Монголия, Китай, е най-високият човек на земята. Световните Гинес рекорди го обявяват за такъв малко след смъртта на Леонид Стадник ( Leonid Stadnyk ) – предишният носител на титлата. Бао е на 51 години и е висок цели 2.36 м. Работил е няколко месеца в местната градска болница  Chifeng. Лекарите смятат, че прекаленият му растеж на височина се дължи на това, че като малък Бао е свикнал постоянно да спи на открито, което от своя страна е предизвикало нарушения в организма му. В момента Бао страда от ревматизъм. Той споделя, че до шестнадесет годишен е бил напълно нормален на височина, след това обаче изпитва силен изблик на растеж и седем години по-късно достига сегашния си ръст.

Бао служил три години в Китайската народна освободителна армия, там той участвал в отбора по баскетбол и играл дотогава, докато не се появили и първите му симптоми на ревматизъм, което довело и до освобождаването му от армията. След това Бао се завърнал в родния си град и отново заживял с майка си. Майка му почива когато той е на 45 години. Трудно преживява смъртта й, но успява да си намери работа като портиер в един от градските хотели. Естествено, Бао привлича вниманието на всички посетители със своя ръст. В центъра на “ Световните Гинес рекорди “ постъпват няколко обаждания и така Бао се сдобива с титлата. При измерването му се установява, че Бао е с 2 мм по-висок от предишния рекордьор Radhouane Charbib.

През декември 2006 г. Бао бил помолен от няколко ветеринарни лекари да им помогне да отстранят парченца глина от стомасите на два делфина. Незнайно как, делфините погълнали парчетата глина, които, попадайки в стомасите им, предизвикали липса на апетит, разстройство на нервите и застрашили живота им. Сами, ветеринарите не успели да ги отстранят. По време на втората операция Бао използвал своите ръце, дълги 1.6 м, и успял да извади успешно парченцата. Подобна операция е извършвал и американският баскетболист Клифърд Рей ( Clifford Ray ), който през 1978 г. отново използва своите дълги ръце за да спаси живота на един калифорнийски делфин.
На 12 юли 2007 г. на голяма церемония, спонсорирана от поне 15 различни компании, Бао сключва брак с продавачка на име Хиа ( Xia Shujuan ). Събитието се провежда във ваканционното селище Genghis Khan, близо до град Ордос. Фамилното име на Бао показва, че той принадлежи на същия род като Genghis Khan – а това била знатна фамилия, със своя история. Сред гостите на сватбата присъствал и тогавашният най-нисък човек на планетата – He Pingping.
На 2 октомври 2008 г. се родила и дъщеричката на Бао. Като че ли съдбата най-накрая му се усмихва. Но това не е всичко, Бао участва и в единадесетия епизод на „The Amazing Race 16“, който е излъчен на 2ри май 2010 г. По време на снимките той все е още е считан за най-високият човек на света, но няколко дни по-късно бива изместен.