Най-ниският човек на земята

Най-ниският човек на земята се казва Junrey Balawing и ръстът му е едва 60 см. На своя 18ти рожден ден и той зае своето място в голямото семейство на световните Гинес рекорди. Близки на момчето споделят, че Junrey е спрял да расте още когато е бил на 2 годинки. Той е най-големият сред своите братя и сестри. Роден е и живее в малкото провинциално градче Sindangan на Филипините.

Официално го обявявам за най-ниският човек на земята – това са думи на Craig Glenday, главен редактор на книгата “ Световните рекорди на Гинес “, който измерил височината на Junrey пред всички негови роднини и съграждани, които в същия момент празнували рождения ден на своя рекордьор.

Предишният притежател на Гинес рекорда е  Khagendra Thapa Magar от Непал, чийто ръст бил измерен през 2010 г. и бил цели 67 см.

„Благодаря на всички ви,че подкрепяте сина ми, най-ниският човек на земята“ – с радост заявява бащата на Junrey пред тълпа от репортери.

Малко след своите публични изяви, Junrey духва свещичката на торта, направена специално за него, и след това казва на всички гости с тънкото си гласче – „Kapoy“, което на местния език значи „изморен съм“. Няколко доброжелатели, сред които и част от управителите на градчето, поднесли своите подаръци на семейството, като бащата на новия рекордьор уверил всички, че парите и останалите подаръци ще допълнят скромните спестявания на многочленното семейство. Родителите също така споделили, че винаги са вярвали, че техният най-голям син е бил специален. Още от раждането си Junrey постоянно боледувал и на около 2 годинки спрял да расте. Докторите обаче не успели да определят на какво се дължи проблемът. Майката споделя, че синът й изпитва затруднения, седейки дълго време изправен и трябва да бъде придружаван, докато ходи.
Junrey-Balawing-najmanji-covjek-na-svijetu-Foto-REUTERS-1
Първоначално родителите на Junrey го записали в местното училище на редовно обучение. С течение на времето обаче, те забелязали, че детето им изпитва трудности с говоренето, ходенето и стоенето по-дълго време на крака. Останалите деца вдигали твърде много врява за ушите на Junrey, тичали и скачали невнимателно, постоянно любопитствали и това накарало двамата родители да отпишат сина си от училище. Той е много специално момче. Вярно е, че има някои проблеми, но истината е, че за семейството си и за цялата общност Junrey е истинско Божие благословение. – казва чичо му, Paulino Empag.

Всички близки и приятели се надяват тази титла да донесе на Junrey само хубави емоции. Миналогодишният й притежател може да похвали само с добро – той посети доста страни, в които не бе стъпвал, гостува на известни личности в Европа и Съединените щати и се превърна в лице на местния туризъм в Непал, което го отличи като най-ниският човек, живеещ до Еверест – най-високият връх на земята.