Carlos Slim Helú – Най-богатият човек на света


Carlos Slim Helú е мексикански бизнес магнат и филантроп, както и най-богатият човек на света вече две поредни години – 2010 и 2011 г. Той е председател и главен изпълнителен директор на телекомуникационните компании Telmex и América Móvil, и притежава огромни акции в други мексикански компании, като Grupo Carso SAB. Carlos проявява интерес към бизнеса в цял свят. През 2010 г. América Móvil се превърна в най-големият мобилен превозвач за цяла Латинска Америка, като комапнията бе оценена на стойност 49 билиона щатски долара. Богатството на Carlos Slim Helú за март 2011 г. е оценено на 74 билиона щатски долара.

Carlos Slim Helú е роден през 1940 г. в Мексико Сити. Негови родители са Julián Slim Haddad и Linda Helú. И двамата му родители са от Ливан, но успяват да емигрират в Мексико. Carlos има още пет братя и сестри – Nour, Alma, Julián, José и Linda.

Julián Slim Haddad обучавал своите деца още от малки на основните бизнес практики. Само на 12 годишна възраст Carlos вече закупил акции в една мексиканска банка. Той записал инжинерство в Националния автономен университет на Мексико, като едновременно с това преподавал алгебра и линейно програмиране в същия университет. През 1965 г. Carlos присвои Inversora Bursátil, а след това закупи и компанията Jarritos del Sur. През 1966 г. богатството му се равнява вече на 40 млн щатски долара и през същата година Carlos основава и своята Inmobiliaria Carso (като ‚“Carso“ идва от първите три букви от името на Carlos и първите две на Soumaya – неговата любов). Три месеца по-късно той се жени за Soumaya Domit Gemayel и остават заедно до смъртта й през 1999 г.

В началото на кариерата си Carlos поставя на преден план строителството, недвижимите имоти и минните си предприятия. До 1972 г. той основава и закупува още седем компании в тези категории. През 1976 г. Slim се преквалифицира като купува 60%-ов дял и в печатарския бизнес. През 1980 г. той затвърдява световното си бизнес участие чрез формирането на Grupo Galas като родителско предприятие на своя конгломерат, който притежава акции в индустрията, строителството, минната промишленост, търговията на дребно, хранителните и тютюневите изделия.

През 1982 г. мексиканската икономика, зависима от износа на петрол, изведнъж се сринала, тъй като в световен мащаб цената на петрола паднала, а лихвите скочили. Банки и други предприятия били национализирани, разрушени или изпаднали в банкрут. Мексиканското песо девалвирало. През този период, както и по време на възстановителния процес до 1985 г., Carlos Slim инвестирал сериозно. Той закупил изцяло или голям процент от много мексикански предприятия, включително Reynolds Aluminio, General Popo, веригите хотели Bimex и хранителната търговска верига Sanborns. Освен това, той придобива 40%-ов дял в компанията British American Tobacco и 50%-ов в тази на Hershey. Slim се пренасочва към сектора на финансовите услуги, купувайки Seguros de México и създавайки от него Grupo Financiero Inbursa. През този период бизнесменът прави и редица други покупки, като компаниите Fianzas La Guardiana и Casa de Bolsa Inbursa. Много от тези придобивки са осъществени благодарение на паричните потоци от Cigitam – тютюнево предприятие, което Carlos купил още в началото на икономическия спад през 1982 г.
Mexican tycoon Carlos Slim speaks during a press conference at the Soumaya Museum in Mexico City, on the eve of its opening to the public, on March 28, 2011. Soumaya Museum, the second opened by Slim, has an investment of more than 800 million dollars and will house over 60,000 works of art form all over the world.  AFP PHOTO/RONALDO SCHEMIDT (Photo credit should read Ronaldo Schemidt/AFP/Getty Images)
През 1990 г. Slim купува и телефонната компания Telmex от мексиканското правителство. До 2010 г. 90% от телефонните линии в Мексико се управляват от Telmex. През 1991 г. той придобива веригата хотели „Calinda“ (познати сега като „OSTAR Grupo Hotelero“), а през 93-та година увеличава своите дялове в General Tire и Grupo Aluminio до почти пълна автономност. През 96-та година компанията Grupo Carso се разделя на три отделни предприятия – Carso Global Telecom, Grupo Carso, и Invercorporación.

През 1999 г. Slim разширибизнес интересите си извън Латинска Америка. Той създаде Telmex в САЩ и освен това придоби дял в Tracfone – американска компания за клетъчни телефони. По същото време той основава Carso Infraestructura y Construcción като част от Grupo Carso. През този период Carlos преживява сърдечна операция.

América Telecom, холдинговото дружество за America Movil, е основано през 2000 г. То има акции в различни телефонни комапнии извън Мексико, включително бразилската ATL, американската Telecom, женстинската Techtel, както и други компании в Еквадор и Гватемала. През следващите години инвестициите в тази сфера се разширяват. Carlos сключва споразумения с фирми в Колумбия, Никарагуа, Перу, Чили, Хондурас и Ел Салвадор. Той не пропуска и Microsoft, благодарение на който създва испанския портал T1msn, по-късно преименуван на ProdigyMSN.

След като натрупва 50%-ов дял в тютюневата компания Cigatam, Slim решава да намали притежанията си и продава голяма част от тях на Philip Morris на обща стойност от 1.1 билиона щатски долара. През същата година (2007) продава всичките си акции в комапнията Porcelanite за 800 млн долара. Carlos лицензира името Saks и открива Saks Fifth Avenue в Санта Фе, Мексико. Една година по-късно купува 6.4%-ов дял в компанията New York Times.

Carlos Slim е награждаван с медал за предприемачески заслуги от търговската камара на Мексико Сити. Той е „златен покровител“ на Американската академия за постижения, командир на Ордена на Леополд II в Белгия, а през 2003 г. е обявен за главен изпълнителен директор на годината от латинско търговско списание и година по-късно – изпълнителен директор на десетилетието от същото списание. През 2008 г. трудът и филантропията на Carlos Slim Helú са признати и от ливанското правителство с наградата на Националния орден на Cedar. Slim е бил заместник-председател на американската фондова борса и президент на Мексиканската асоциация на брокерските къщи. Той е първият президент на латиноамериканския комитет в административния съвет на New York Stock, като заема тази длъжност от 1996 до 1998 г. Slim е бил член на Борда на директорите в Altria Group до момента, в който не подава оставката си през април 2006 г. Той е член и на борда на директорите на Alcatel. В момента е член в съвета на директорите за компанията Philip Morris International. До юли 2004 г. е член в борда на директорите в SBC Communications, след което започва да отделя голямо внимание на Световния фонд за развитие и образование, който е насочен към осъществяването на проекти, свързани с инфраструктурата, здравеопазването и образованието. През 2008 г. бе обявено, че Slim проявява интерес към закупуването на отборът на Хонда във Формула 1.