Yonge Street – най-дългата улица в света

Yonge Street е обявена от „Рекордите на Гинес“ за най-дългата улица в света с цели 1 896 км дължина. Тя се явява главно свързващо звено между бреговете на езерото Онтарио в Торонто и езерото Симкоу. Проектирането и изграждането й е признато за събитие от национално историческо значение. Голяма част от маршрута на Yonge Street преминава през древен аборигенски път, който свързва езеро Онтарио със северните части на региона. Това и е мястото, където е изградена първата метро станция на Канада.

Улицата е кръстена на първия колониален администратор на Онтарио – сър George Yonge. Yonge Street се явява дом на, или е близо разположена до, много атракции в Торонто. Освен, че е главна улица на града, тя се намира много близо и до друга улица – Bay Street, която пък е бизнес центъра на Торонто, а също така и до University Avenue, където е съсредоточена законодателната власт на Онтарио. Метрото на улица Yonge обслужва жителите на града по почти цялата дължина на Торонто и действа като гръбнака на транзитната му система.

Yonge е обградена от сгради с историческо и търговско значение, с обслужващи работната сила офиси и предприятия. Цялата западна част на улицата е заета от Eaton Centre – закрит мол с много магазини по протежение на Yonge Street. Източната й страна пък разполага с две специални места за провеждане на срещи с историческа тематика, с театрите „Canon Theatre“, „Elgin“ и „Winter Garden Theatre”.

Срещу Eaton Centre се намира площада „Yonge-Dundas“. Районът, който обхваща площада, бе изчистен от малките търговски сгради, разположени на негова територия, и в края на 90те и началото на 2000та година бе подобрен с големи фунтани, места за отдих и почивка, лъскави видео екрани и многобройни пасажи с магазинчета. Предполага се, че всички тези подобрения се правят по модел на площада „Toronto’s Times Square“.

Пресечната точка на Yonge и улица “Bloor” е важен кръстопът за Торонто. Линията на метрото „Bloor-Danforth“ пресича тази на Yonge и прави възможни трансферите между двете линии, като станция  Bloor-Yonge се превръща в най-натоварената в целия град.

Непосредствено на север от улица „Bloor“ се намира важен търговски регион, разширяващ се западно от Yonge през „Cumberland“. Северно от „Yorkville“, Yonge формира т.нар. район „Summerhill“, познат със своите пищни и луксозни резиденции. Районът е известен и с железопътната станция на Северен Торонто, обслужвана от канадската „Pacific Railway“ жп гара.

Най-дългата улица в света заема централно място в бившото предградие на Северен Торонто. В тази си част улицата е заета главно от по-ниски жилищни, търговски и комерсиални сгради. Основните кръстовища в Мидтаун, обслужвани от някои от най-натоварените TTC станции, минават покрай многобройни, скупчени една до друга, високи сгради. А пресечната точка на Yonge Street с „Eglinton Avenue“  също се е превърнала в едно от основните централни места на най-дългата улица в света – гъсти жилищни квартали, търговски и транзитни центрове и др.

По-рядко населените жилищни квартали с преобладаващ пейзаж на зеленина и природа са съвсем различни от тези в Северен Торонто, извисяващи се чак над долината с високите си сгради, натъпкани една до друга. Напускайки долината, пренаселеността, трафика и шума и влизайки вече в центъра на бившото предградие на град North York, Yonge Street се разширява до шест пътни ленти, като преминава и през центровете Sheppard и Finch Avenues.

От Финч (Finch Avenue) до границата на Торонто и магистрала № 407 в района на Йорк (York), най-дългата улица на света е превърната изцяло в крайградски търговски път – установен като главен областен път № 1 на Йорк . Този 39-километров участък е наистина натоварен, като самата линия е пресечена от централните, модерни и пищни квартали на града, като например Thornhill, от където пътят минава покрай долината „East Don Valley“ в горната част на вододела й. На все по-голяма височина пътят пресича и Ричмънд Хил, от където куполът на Обсерваторията на Дейвид Дънлап се вижда идеално, както и градът на Аурора. Между Ричмънд Хил и Аурора, Yonge минава покрай многобройни езера, пресичащи билото на морената „Oak“. Право към седалището на „Newmarket“, Yonge отново служи като главна крайградска артерия, минаваща покрай рядко населени жилищни квартали и все още неразвити напълно райони.

Културното значение на най-дългата улица на света е голямо. На нея се провеждат множество шествия, улични представления, демострации и паради. Когато Торонто Блу Джейс спечели шампионата по бейзбол през 1992 и 1993 г. се събраха над 1 милион души в околностите на улиците Yonge и Dundas. Подобни събирания се случиха и по време на зимните Олимпийски игри през 2002 и 2010 г., когато мъжкият отбор по хокей на Канада победи този на Съединените щати и взе златния медал.

Отделни участъци от Yonge Street често са затворени за други събития, като например ежегодния уличен фестивал. През 1999 г. Рики Мартин цял ден даваше автографи и интервюта, като за събитието голяма част от улицата бе затворена. Пресечната точка на Yonge и Dundas, в центъра на площада „Dundas Square“, също се затваря периодично, за да могат да се провеждат благотворителни концерти. Например на 17 май 2001 г. R.E.M. изнесоха представлението си точно тук, освен тях гости на града също са били Бионсе (на 15 септември 2006 г.) и Джон Мейър (на следващия ден). А през 2008 г. бе открита първата пешеходна надпревара отново на площад „Dundas Square“.

Ежегодните паради на Торонто също включват Yonge Street в своите маршрути, например парадът на Дядо Коледа, ежегодният гей парад в Торонто и др.

Ранните трудове на канадски певци и текстописци като Джони Мичъл и Гордън Лайтфут също бяха представени на улица Yonge, северно от Dundas. Лайфут е създал цяла песен за най-дългата улица на земята, озаглавена „На улица Yonge“ и включена в албума му „A Painter Passing Through“.

Yonge Street не е обикновена улица. Тя не само е най-дългата в света, хората казват, че Yonge е специална – има своя история и магия. Тя е част от нещо голямо и значимо. Коледната украса превръща Yonge Street в истинска зимна приказка с безброй лампички и коледни дръвчета. Въпреки новият й модерен облик, тя още носи в себе си духа на миналия век.