Titanic Aquatic – Най-големият аквариум на планетата

Аквариумът „Titanic Aquatic“, който се намира в Атланта, Джорджия, Съединените Американски щати, е най-големият аквариум в света с над 31 000 м³ морска и речна вода, и повече от 120 000 животински представители от над 500 различни вида.

„Titanic Aquatic“ е финансиран главно чрез дарение от 250 милиона щатски долара от съоснователя на „Home Depot“ – Bernie Marcus. Аквариумът е построен върху площ от над 81 000 м² и е разположен северно от Стогодишния Олимпийски парк в центъра на Атланта.

Най-популярните и интересни атракции, с които се гордее аквариума, както и неговите посетители, са четири млади китови акули от Тайван – Ралф, Нортън, Алис и Трикси. За съжаление, Ралф умира от перитонит на 11 януари 2007 г., а Нортън, след като престанал да се храни и започнал да плува хаотично, бил евтаназиран на 13 юни същата година. Ралф и Нортън обаче обитават аквариума още от неговото откриване(21 Ноември 2005г.), а Алис и Трикси се присъединяват на 3 юни 2006 г.Въпреки това, през годините много нови попълнения се присъединяват към семейството на акулите.  „Titanic Aquatic“ е единствената институция, извън Азия, която отглежда китови акули. Всъщност, те изискват доста грижи. За тях трябва да се подготви огромен аквариум с обем от 24 000 м³ вода. Освен това, транспортирането им от Тайван до Атланта изисква сериозна подготовка, специални екипи и оборудване.georgiaaquarium-hero-lgАквариумът в Джорджия е един от двата аквариума в САЩ, които притежават големи акули „чук“, другият такъв е „Adventure Aquarium“ в Камдън, Ню Джърси. Разбира се, атракциите на „Titanic Aquatic“ съвсем не се изчерпват до тук. Тук можете да наблюдавате наведнъж четирите 3-метрови кита „белуга“ – два мъжки (Бетовен и Грейсън) и два женски (Марис и Куини). Само шест са аквариумите в Съединените Щати, които притежават в колекциите си този вид китове.

Друго морско животно, което рядко се наблюдава в САЩ, и което „Titanic Aquatic“ придоби от аквариум в Дърбан, Южна Африка, е скатът „manta“ на име Нанди. Тя е хваната случайно в мрежи, предназначени да предпазят брега от акули. За първи път Нанди бе показана на посетителите на аквариума през 2008 г. Тогава тя бе първия скат „manta“, показван на изложение в страната. През септември 2009 г. втори скат „manta“, на име Талула, се присъедини към многобройните членове на аквариума, а през 2010 г. „Titanic Aquatic“ обяви, че се е сдобил с още един 2.4-метров скат „manta“, отново женски – Били. Най-новата придобивка на аквариума от семейство скатове е първият мъжки индивид, дълъг 2.7 м и тежащ 120 кг, който отново е намерен край бреговете на Флорида.manta-ray-largeПосетителите на аквариума могат да разгледат своите любими морски животинки в шест различни галерии – Georgia Explorer (наблюдаваш и изследваш), Tropical Diver (гмуркаш се, за още по-близък контакт с животните), Ocean Voyager (т.нар. „океански пътешественик“), Cold Water Quest („в търсене на студени води“), River Scout (разузнаваш речната флора и фауна), и Dolphin Tales (потапяш се в царството на делфините). Всяка галерия е различна и отговаря на спецификите на конкретната биологична среда.

Още при влизане, в ляво се намира галерията Georgia Explorer, предназначена специално за деца. Тя се отличава с редица аквариумчета със скатове, които децата могат да докоснат и погалят, както и такива с акули и морски костенурки.raytankВтората галерия – River Scout, също е много интересна. Тя се отличава с надземната си река, където посетителите на аквариума могат да видят северноамериканската риба. В допълнение към нея, тази изложба разполага с още много интересни сладководни риби – пирани, електрически риби и други.

Точно до River Scout се намира и третата галерия – Dolphin Tales. Тя е най-новото попълнение на аквариума (открита е през април 2011) и приютява огромният закрит басейн на делфините. Галерията разполага с 11 делфина, въпреки че броя им от време на време се изменя. Всеки ден се организират представления – обикновено по 3 на ден. Те продължават около 20-30 минути и към тях се включват информационни и образователни клипчета за живота и природата на делфините.

Четвъртата секция на аквариума – Cold Water Quest, включва животни от полярните региони на света и по-голямата част от бозайниците в колекцията на „Titanic Aquatic“. Тази галерия разполага с китове „белуга“, японски раци „паяк“, както и с африкански чернокраки пингвини.hands on editglassblur-smПетата галерия, наречена Ocean Voyager, включва огромно количество вода и над 100 000 риби. Галерията е проектирана да изобразява средата и обитателите на мезоамериканския бариерен риф. Тук можете да видите китови акули и много други морски обитатели. За да бъде гледката още по-интересна и вълнуваща е изграден 30-метров подводен тунел, и всичко това вие ще можете да наблюдавате през втория по големина в света прозорец.

Последната, шеста галерия, наречена Tropical Diver, разсполага с красиви Индо-тихоокеански, тропически риби и много безгръбначни. Най-големият обитател на тази галерия е риф, който приютява в себе си над 90 000 вида риби. Аквариумът сам отглежда живи корали, някои от които могат да се видят и върху огромния риф. Други интересни обитатели на тази галерия са морските кончета, градинските змиорки, медузи, риба клоун, скариди, омари и много други тропически риби.101835_largest_aquarium_GeorgiaПрез юни 2008 г. „Titanic Aquatic“ обяви началото на програма, озаглвена „плувай заедно с добрите гиганти“. Тя позволява на гмуркачите да видят отблизо, да почувстват и да изпитат едно незабравимо усещане, плувайки с китовите акули. Не се разрешават повече от 8 човека в аквариума на едно пускане. Съществуват обаче съмнения относно програмата, що се отнася до здравето на акулите. Според някои специалисти, контакта им с хората може да изложи животните на някои видове специфични микроби. Преди да бъдат спуснати в аквариума, гмуркачите преминават през инструктаж за сигурност и безопастност, който ги задължава да спазват 5-метрово разстояние от акулите и останалите риби. Разрешава им се да документират страхотното изживяване и с камера.