Jiaozhou Bay Bridge – Най-дългият мост на света (над вода)

Jiaozhou-Bay-Bridge-WallpaperJiaozhou Bay Bridge“ е мост, изграден в източната част на Китай, в провинцията Шандонг. Той разделя залива Jiaozhou Bay, свързвайки Хуангдао с областния град Кингдао и острова Хонгдао. Мостът има Т-образна форма на конструкцията си и притежава 3 възлови точки на влизане и излизане. Официално е открит на 30 юни 2011 г. и основният му принос е скъсяването на разстоянието между Кингдао и Хуангдао. Мостът е открит едновременно с тунела „Цин Хуан“, който се намира в непосредствена близост до „Jiaozhou Bay Bridge“. И двете конструкции са част от проекта „Jiaozhou Bay Connection“.

Мостът „Jiaozhou Bay Bridge“ е дълъг 42.5 км (26.4 мили) и според Световните Гинес рекорди е най-дългият мост над вода в цял свят с „обща дължина“. Титлата му е дадена през юли 2011 г. Най-дългият мост над вода с „непрекъсната дължина“ е този над езерото Pontchartrain. Разликата между двата моста е тази, че последният се простира непрекъснато над водата, докато „Jiaozhou Bay Bridge“ има части и над сушата. Изчислено е, че „Jiaozhou Bay Bridge“ се разполага над вода точно 25.5 км (15.8 мили).

Проектът по издигането на моста отне цели 4 години усърден труд на поне 10 000 работници. 450 000 тона стомана и 2,3 милиона кубически метра бетон са били използвани при конструкцията му, която пък е дело на „Shandong Gaosu Group“. Мостът е проектиран да бъде в състояние да издържи на тежки земетресения, тайфуни и сблъсъци с кораби. Над 5 000 стълба с широчина 35 метра, с шест ленти и две рамена, поддържат устойчивостта на моста.

Както вече споменах, на 30 юни 2011 г. бе откриването не само на моста „Jiaozhou Bay“, но и на тунела „Цин Хуан“. Последният също пресича залива Jiaozhou и отново свързва Хуангдао и Кингдао, минавайки през тясното устие на залива с обща широчина от 6.17 км (3.83 мили). Дължината на тунела е 9.47 км (5.88 мили).

Опасения относно безопастността и сигурността на моста са били повдигнати, когато китайските медии съобщават, че „Jiaozhou Bay Bridge“ е бил открит с някои дефектни или незавършени елементи, като например „недовършени бариери при сблъсък, липса на светлоотразители по мантинелите“ и други. Някои от работниците по проекта пък допълват, че ще им отнеме още близо 2 месеца за пълното завършване на всички детайли, свързани с моста. Shao Xinpeng, който е главния инженер по мащабната конструкция, твърди, че въпреки доклада за безопастността на моста да не е бил напълно изряден, „Jiaozhou Bay Bridge“ е сигурен и готов за движение, добавяйки, че проблемите, отчетени в доклада, не са никак големи и не биха се отразили на сигурността и безопастността на пътуващите по никакъв начин. Проекта по изграждането на най-дългия мост над вода е на стойност над 1.5 милиарда щатски долара.