Най-високият водопад в света – Анхел

Ангелският водопад ( Salto Ángel на испански, което означава “ водопад, извиращ от най- дълбокото място “ или още “ водопад от най-високата точка “ ) е величествен водопад във Венецуела.

Това е най-високият водопад в света с височина  979 м височина. Водопадът се спуска право от острието на планината Auyantepui, намираща се в националния парк Canaima, който е част от ЮНЕСКО и неговото световно културно наследство в щата Bolívar.

Височината на водопада е толкова висока, че преди още да падне водата по-голямата част от нея се изпарява или изчезва под формата на мъгла, благодарение на силния вятър.
south-america-venezuela-canaima-national-park-waterfall-angel-falls
Цялата височина е изобразена от падащата със страхотна сила струя, но също така са се образували и няколко наклонени каскади и бързеи преди самото падане на водата. Водопадът е образувал и 30 – метрово течение по страшно стръмни склонове. Картината е настина внушителна, дори страховита.

Ангелският водопад(или Анхел) е една от топ атракциите на Венецуела и привлича хиляди турсти от цял свят. Самото пътуване обаче до водопада си е истинско изпитание. Водопадът е разположен в дълбините на джунгла и ще ви е нужен халикоптер от Puerto Ordaz или Ciudad Bolívar за да стигнете до лагера в Canaima, който се явява начална точка за вашето приключение. Обикновено разходките до невероятния водопад се правят от юни до декември. През това време на годината реките са най-пълноводни и удобни за плаване. По време на сухия сезон – от Декември до Март – реките не са толкова пълноводни и плаването до водопада не е никак удобно нито за посетителите, нито за водачите.

Водопадът носи името на първия пилот, който е прелетял над него – Джими Ейнджъл. На 9ти октомври 1937, прибирайки се от пътуване, Ейнджъл опитал да приземи хеликоптера си, понеже бил повреден. Но колелата потънали в блато, което привидно приличало на полянка, поктира с трева. Той и тримата му придружители били принудени да се спускат по стръмните склонове пеша, докато не открият поне някаква следа от цевилизация. Това продължило цели 11 дни. Но историите за тяхното приключение за разпространили навсякъде и така водопадът бил наречен на негово име. През 2009 г. президентът Hugo Chávez изказал намерението си да смени името на “ Kerepakupai Merú „, което на местния език значело “водопад, извиращ от най-дълбокото място“. Като основание за това, президентът изтъкнал, че такава природна забележителност трябва да носи име, дадено му от местните, а не от американците. “ Всичко това е наше, дълго преди още дори Ейнждъл да е пристигнал тук… Това е собственост на местните. “